Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
Close Fliters
Current city
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

"Επαναcyσταση ΄21: Θράκη"

Ημερομηνίες
Κατηγορίες

"Επαναcyσταση ΄21: Θράκη"

0.0
Περιγραφή
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παρουσιάζουν την έκθεση "Επαναcyσταση ΄21: Θράκη". Η έκθεση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και αποτελεί δορυφόρο της κεντρικής έκθεσης "Επαναcyσταση ΄21: Η έκθεση", που παρουσιάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, την έδρα του ΕΙΜ.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο για την εξέλιξη της Ευρώπης, προπομπό και πηγή έμπνευσης για πολλά κινήματα εθνικής απελευθέρωσης του 19ου αι. Στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας χρωστάμε την ελευθερία μας ως έθνος. Στον απολυταρχικό κόσμο των αρχών του 19ου αιώνα, οι Έλληνες ζήτησαν την απελευθέρωση του έθνους και κράτος δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Αμφισβήτησαν δηλαδή την ίδια την έννοια της αυτοκρατορικής εξουσίας.

Η Θράκη, τόπος σύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και των Βαλκανίων με το Αιγαίο, βρισκόταν υπό το άγρυπνο βλέμμα της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, πρωτοστάτησε στην Φιλική Εταιρεία και το 1821 στην Επανάσταση στη Μολδοβλαχία, ενώ οι τοπικές εστίες εξέγερσης καταπνίγηκαν με άμεση βιαιότητα. Πολλοί Θράκες συμμετείχαν σε επιχειρήσεις ξηράς και θάλασσας σε όλον τον Ελληνικό χώρο και βοήθησαν στην υπόθεση της ανεξαρτησίας, παρόλο που η Θράκη θα έπρεπε να περιμένει ακόμα έναν αιώνα προτού γνωρίσει την απελευθέρωσή της.

Η έκθεση ακολουθεί την Ελληνική Επανάσταση με έμφαση στη συνεισφορά της Θράκης. Παρουσιάζονται εμβληματικά εκθέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή της: Έργα του καλλιτέχνη και Φιλικού Γεράσιμου Πιτζαμάνου, που "συνομιλούν" με την μόνιμη ενδυματολογική συλλογή του μουσείου και μιλούν για τα κοινωνικά προβλήματα της Κωνσταντινούπολης στις παραμονές της Επανάστασης. Η μοναδική σωζόμενη στολή του Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που ανήκε στον Θρακιώτη Κωνσταντίνο Ξενοκράτη. Ο τόμος του Ευαγγελίου από τη Σαμοθράκη, λογχισμένος από Τούρκους κατά την καταστροφή του νησιού, που διέσωσε ο Ίων Δραγούμης. Αλληλογραφία των Χατζή-Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη, καθώς και του Εμμανουήλ Παπά, κορυφαίων υπερασπιστών της Θράκης και της Μακεδονίας. Η πρώτη έκδοση του Ύμνου Εις Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού από το Μεσολόγγι. Εντυπωσιακά δείγματα όπλων καθώς και σειρά βίντεο για διάφορα θέματα, μαζί με διαδραστικό έκθεμα για τις εφημερίδες του ’21.

Η έκθεση κλείνει με αναφορά στην αλύτρωτη Θράκη του 19ου αιώνα αλλά και στην απελευθέρωσή της το 1920, με σημαντικά εκθέματα από τις συλλογές του ΕΙΜ και του ΕΜΘ, όπως η σημαία του Τούρκου διοικητή Ανατολικής Θράκης Τζαφέρ Ταγιάρ, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε κατά την ελληνική προέλαση.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 7μ.μ. και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της "Πρωτοβουλία 1821-2021" με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και Μποδοσάκη.


Ανακοίνωση:Λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, παρακαλούμε πριν την έξοδό σας να επικοινωνήσετε με το χώρο της εκδήλωσης μήπως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς και για να βεβαιωθείτε για τα ισχύοντα μέτρα προστασίας.

Δείτε που παίζεται (1)

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ
Φωτογραφίες & Βίντεο (5)
Πρόγραμμα (1)
1 Χώρος στην περιοχή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Τρίτη 09:00 - 15:00
Τετάρτη 09:00 - 15:00
Πέμπτη 09:00 - 15:00
Παρασκευή 09:00 - 15:00
Σάββατο 09:00 - 15:00
Κυριακή 10:00 - 13:00

30 Σεπτεμβρίου 2021 - 31 Μαΐου 2022

Εισιτήρια

Κανονικό: 3€
Μειωμένο: 2€

Δωρεάν είσοδος:
Κάτοχοι κάρτας ανεργίας
Παιδιά κάτω των 12 ετών (ατομική-οικογενειακή επίσκεψη)
Άτομα με ειδικές ανάγκες
Ξεναγοί
Μέλη του ICOM
Φίλοι του Σωματείου Φιλών ΕΜΘ
Εκπαιδευτικοί

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2022
art&life logo