Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΡΟΔΟΣ
(C)ART&LIFE 2020
A
Όλα

Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Ημερομηνίες
Κατηγορίες

Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

0.0
Περιγραφή
H Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί ένα μοναδικό μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο παγκόσμιας ιστορικής σημασίας. Είναι η μεγαλύτερη ενεργή μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης. Το 1988 εντάχθηκε, μετά από απόφαση της Unesco στον κατάλογο των Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Μεσαιωνική πόλη αναπτύχθηκε στο βόρειο άκρο του νησιού πάνω σε τμήμα της προϋφιστάμενης ελληνιστικής πόλης. Η οχύρωσή της αποτελεί μοναδική περίπτωση μεσαιωνικής οχύρωσης που σώζεται σχεδόν στο σύνολό της. Στα εξαιρετικά διατηρημένα τείχη που την περιβάλλουν, συνολικού μήκους περίπου 5χλμ, με επάλξεις, πυργίσκους και τάφρο, υπάρχουν 11 πύλες για την είσοδο στην πόλη κάποιες εκ των οποίων με γέφυρες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι η Πύλη ντ’ Αμπουάζ, η Πύλη Αγίου Αθανασίου, η Πύλη Αγίου Ιωάννου, και ιδίως η Θαλασσινή Πύλη που αποτελεί την κύρια είσοδο της πόλης. Η Μεσαιωνική Πόλη καταλαμβάνει σήμερα εντός των τειχών έκταση 39,8 εκταρίων.

Την σημερινή μορφή της η Μεσαιωνική Πόλη την απέκτησε κυρίως κατά την περίοδο της Ιπποτοκρατίας (1309-1522), κατά τη διάρκεια δηλαδή της κατοχής της από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη (Ιωαννίτες ιππότες). Τότε επεκτάθηκε η βυζαντινή οχύρωση της πόλης του 7ου αι., η πόλη  τετραπλασιάστηκε σε έκταση και αναπτύχθηκε σε μια ημικυκλική περιοχή γύρω από το λιμάνι. Ο οικισμός εντός των τειχών χωρίστηκε σε δύο τμήματα:
Α) στο βόρειο τμήμα (Κολλάκιο). Κύριος άξονάς του ήταν η οδός Ιπποτών, η οποία ξεκινούσε από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και κατέληγε στην εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου, ενώ στις δύο πλευρές του υψώνονταν ορισμένα από τα σπουδαιότερα ιπποτικά κτίσματα, ο Άγιος Ιωάννης του Κολλακίου, τα Καταλύματα των Γλωσσών (δηλαδή οι έδρες των εθνών στα οποία ανήκαν οι Ιππότες), το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας, το Νοσοκομείο και οι οικίες των αξιωματούχων του τάγματος.
Β) στο νότιο τμήμα (Μπούργκο-Βurgum) που κατοικούσε ο υπόλοιπος πληθυσμός πλην των Εβραίων. Την περιοχή αυτή διέσχιζε ο φαρδύς δρόμος της Αγοράς που κατέληγε σε δύο σημαντικά κτήρια, την Παναγία του Μπούργκου και τον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης.

Το 1522 η Ρόδος, μετά από εξάμηνη πολιορκία, έπεσε στα χέρια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή (1522) και οι Ιππότες εγκαταστάθηκαν στη Μάλτα. Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής (1522-1912) προστέθηκαν στον ιστό της πόλης σημαντικά Οθωμανικά κτίρια όπως: το τζαμί του Σουλεϊμάν του Α’, το οθωμανικό αρχοντικό Χασάν Μπέη στην Πλατεία Αργυροκάστρου, η Βιβλιοθήκη του Χαφίζ Αχμέτ Αγά, το συγκρότημα του Παλιού Συσσιτίου (Ιμαρέτ), ο Πύργος του Ρολογιού, τα Λουτρά Yeni Hamam στην Πλατεία Αρίωνος κ.α.

Κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας (1912-1948) αναστηλώθηκαν πολλά μεσαιωνικά κτίσματα και δημιουργήθηκε περιμετρικά του τείχους μια ζώνη πρασίνου συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων.

Τα κυριότερα μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης είναι:
Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Το Νοσοκομείο των Ιπποτών (στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου)
Η οδός Ιπποτών (ο καλύτερα διατηρημένος μεσαιωνικός δρόμος της Ευρώπης)
Το Οπλοστάσιο των Ιπποτών (στεγάζει σήμερα την Κοσμητική Συλλογή Ρόδου)
Το Μέγαρο της Καστελλανίας (στεγάζει σήμερα την Δημοτική Βιβλιοθήκη)
Ο Ναός της Παναγίας του Kάστρου (11ος αι)
Ο Ναός της Παναγίας του Μπούργκου (14ος αι)
Ο Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης (14ος αι)
Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης
Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής (15ος-16ος αι)
Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου (15ος αι)

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι διαρκώς επισκέψιμος.
Επισκέψιμη είναι επίσης η Μεσαιωνική Τάφρος και ο Περίδρομος των Τειχών.

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo