Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Ημερομηνίες
Κατηγορίες
μπιενάλε (Εκθέσεις)

8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

0.0
Περιγραφή
8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης,
10 Δεκεμβρίου 2022 – 21 Μαΐου 2023
Θεματικός προσανατολισμός: Γεωκουλτούρα
Κεντρική έκθεση: Being as Communion
Επιμελήτρια κεντρικής έκθεσης: Μαρία Θάλεια Καρρά

Η Γεωκουλτούρα είναι ο γενικός θεματικός προσανατολισμός που θα διατρέχει όλο το πρόγραμμα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που ως έννοια συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν.

Όταν προτείνεται η σύζευξη των όρων "γη" και "κουλτούρα" επαναφέρεται στη μνήμη η λατινική προέλευση της λέξης ‘cultura’ από το ρήμα ‘colere’ που σημαίνει "καλλιεργώ" και την αρχική νοηματική σύνδεση της καλλιέργειας της γης με την πνευματική καλλιέργεια, την παιδεία και τον πολιτισμό. Μήπως όμως οι ανάγκες του σημερινού κόσμου μας ωθούν να ξαναβρούμε το χαμένο νήμα της σύνδεσης ανάμεσα στη γη και την κουλτούρα;

Η διαρκής επισφάλεια που βιώνουμε μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε τη νέα κανονικότητα ως μιας διαδοχή αλλεπάλληλων κρίσεων στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε για να επιβιώνουμε. Η κλιματική κρίση σε συνδυασμό τόσο με την οικονομική, όσο και με την προσφυγική, μας οδηγούν να στρέψουμε ξανά το βλέμμα μας στην αρχική σύνδεση με τη γη, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και τα οικονομικά συστήματα με τα οποία οργανώνουμε την παραγωγή, τη διακίνηση, την κατανάλωση και την κερδοφορία. Η στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από τις συμβατικές στις βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας της γης με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον και προσφέρει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δεξαμενή αρχών και πρακτικών για το συνολικό επανασχεδιασμό των σχέσεων ανάμεσα στα είδη που συμβιώνουν στον πλανήτη.

Η διοργάνωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 21 Μαΐου 2023 σε μουσεία και άλλους χώρους της πόλης, υπό τη Διεύθυνση της Θούλης Μισιρλόγλου.

Η Μαρία Θάλεια Καρρά, επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης με βάση την Αθήνα, είναι η επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Being as Communion".
Το επιμελητικό της έργο εστιάζει στη σχέση μεταξύ τέχνης, οικολογίας και κοινοτήτων καθώς και στις πολιτικές του δημόσιου χώρου.

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης εδώ.

Το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης υπό τον γενικό τίτλο "Πράσινα όνειρα, υδάτινες θεότητες και techno προφητείες" πραγματοποιείται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

 Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Περφόρμανς:

• 28 Απριλίου – 14 Μαΐου
Έκθεση με βίντεο των καλλιτέχνιδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

• Τρίτη 09 Μαΐου, 21:00
Annie Sprinkle & Beth Stephens / Water Makes Us Wet: An Ecosexual Adventure (Το νερό μας υγραίνει: Μια οικοσεξουαλική περιπέτεια), 80’
Προβολή ταινίας (την ταινία θα προλογίσουν οι καλλιτέχνιδες σε ζωντανή σύνδεση)
Με ένα ποιητικό μείγμα περιέργειας, χιούμορ, αισθησιασμού και ανησυχίας, η ταινία-ντοκιμαντέρ εξιστορεί τις απολαύσεις και την πολιτική του νερού (H2O) από μια οικοσεξουαλική οπτική. Στην περφόρμανς της, η Niya B στέκεται ενάντια στην έννοια του γραμμικού χρόνου για να εντοπίσει την καταπίεση του θηλυκού. Σε αυτήν την περίπτωση, αποκαλύπτει ένα επίγραμμα που αποδίδεται στον Αλεξανδρινό ποιητή του 4ου αιώνα Παλλαδά και αντιγράφει τις λέξεις σε κάθε σελίδα του ημερολογίου της.

• Πέμπτη 11 Μαΐου, 21:00
Agnes Momirski
siXren (verbum medicinae), 40’
Η περφόρμανς siXren (verbum medicinae) είναι μια ηχητική εμπειρία εμπνευσμένη από μοντέλα αρχαίας θεραπευτικής ρητορικής. 
Το έργο διερευνά τις ψυχοακουστικές επιδράσεις των αρχαίων λεκτικών και ηχητικών τύπων που χρησιμοποιούνται σε θεραπευτικές τελετές, τις οποίες αφαιρεί και τις επαναλαμβάνει στη μήτρα των σύγχρονων ήχων. Ηχητικά και οπτικά, μπαίνουμε στον οριακό χώρο μεταξύ της γήινης μουσικής ρυθμού και θορύβου, μεταξύ ψηφιακού και ζωντανού, προ-μοντέρνου και υπέρ-μοντέρνου.
Ήχος: beepblip
Οπτική και ενδυματολογική σχεδίαση: Brina Vidic
Βίντεο DOP: Rajko Bizjak

• Παρασκευή 12 Μαΐου, 21:00
Αϊσενούρ και το Οριενταλιστικό Μπαλέτο
Βαθιά Πράσινη Ανατολή: τραύμα και επούλωση σε μια αποαποικιακή Αιγαιακή οικοτοπία, 45’
Ενόψει των επερχόμενων εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, η ακτιβίστρια-entreupreuneur Αϊσενούρ και το Οριενταλιστικό Μπαλέτο επιτελούν μια διάλεξη για την τραυματική ιστορία των περιοχών γύρω από το Αιγαίο πέλαγος μέσα από το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. 
Αϊσενούρ: Περσεφόνη Μύρτσου
Οριενταλιστικό Μπαλέτο: Αρχοντία Μακρή, Μαΐτα Χατζηιωαννίδου, Άυλο Τσαρουχάκι
Χοροδιδάσκαλος: Aclan Sezer Genç (Horon Evi Κωνσταντινούπολη)
Λυράρης: Φίλιππος Κεσαπίδης

• Σάββατο 13 Μαΐου, 21:00
Εύα Γιαννακοπούλου
Ιχθυολατρεία, 45’
Αφορμώμενη από το βιβλίο της θεωρητικού Astrida Neimanis "Bodies of Water" (2017), όπου εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του Υδροφεμινισμού, σύμφωνα με την οποία το νερό, οι θηλυκότητες, οι ενσώματες πρακτικές και η οικολογία συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας "νέες" μελλοντικές συνέργειες, η Ιχθυολατρεία είναι μια υβριδική παράσταση με εξομολογητικά στοιχεία για την τρίτη ηλικία, τις πλημμύρες, τα υγρά και την εμμηνόπαυση. 
Η περφόρμανς αποτελεί μια συμπαραγωγή του PCAI (Ελλάδα), της Artemrede (Πορτογαλία – σε συνεργασία με τον Δήμο του Torres Vedras) και του L’Arboreto (Ιταλία) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Stronger Peripheries: A Southern Coalition, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υλικό ορισμένων κοστουμιών δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ενός δημιουργικού εργαστηρίου με το κοινό που παρακολούθησε την ανοιχτή πρόβα κατά την καλλιτεχνική φιλοξενία της καλλιτέχνιδας στο Teatro Dimora L’Arboreto (IT).

Σκηνοθεσία και σύλληψη: Εύα Γιαννακοπούλου
Περφόρμερς: Ζωή Αντύπα, Εύα Γιαννακοπούλου, Καλλιόπη Βουλγαρούδη (αρχική διανομή: Μαριανίτα Καρακώστα, Εύα Κολιοπάντου, Μαρούλα Παπαναστάση, Ευγενία Βακαλοπούλου)
Κείμενα: Εύα Γιαννακοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Νύσσος Βασιλόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Pedro Pascoal
Σχεδιασμός κοστουμιών: Εύα Γιαννακοπούλου, Ευγενία Βακαλοπούλου, Μαριανίτα Καρακώστα, Εύα Κολιοπάντου, Μαρούλα Παπαναστάση
Δημιουργία κοστουμιών: Εύα Γιαννακοπούλου, Ευγενία Βακαλοπούλου, Μαριανίτα Καρακώστα, Εύα Κολιοπάντου, Μαρούλα Παπαναστάση
Σχεδιασμός και δημιουργία μασκών: Στέφανος Χανδέλης

Επισήμανση: Η παράσταση περιέχει σκηνές γυμνού και είναι κατάλληλη για άνω των 16 ετών.

Το ωράριο που αναγράφεται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.  

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (4)

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo