Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
Close Fliters
Current city
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

Έκθεση - αφιέρωμα στον Γιώργο Τσακίρη "Προς Τιμήν στον Δάσκαλο"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Ημερομηνίες
Κατηγορίες
χαρακτική (Εκθέσεις)
αναδρομική έκθεση

Έκθεση - αφιέρωμα στον Γιώργο Τσακίρη "Προς Τιμήν στον Δάσκαλο"

0.0
Περιγραφή
Η εικαστική έκθεση με τίτλο "Προς Τιμήν στο Δάσκαλο" είναι αφιερωμένη στον εικαστικό καλλιτέχνη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργο Τσακίρη, ο οποίος διετέλεσε, μέχρι τον Αύγουστο 2022 και συνολικά πλέον της μιας δεκαετίας, διευθυντής του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται κυρίως αντιπροσωπευτικά έργα νέων καλλιτεχνών, που φοιτούν ή αποφοίτησαν από το 3ο εργαστήριο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Παράλληλα θα γίνονται προβολές με έργα και δραστηριότητες που συνδέουν το 3ο Εργαστήριο σε σχέση με την ευρύτερη κοινωνία της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955. Διετέλεσε καθηγητής – διευθυντής στο 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής Α.Π.Θ., ΣΚΤ με γνωστικό Αντικείμενο τη Ζωγραφική
Στην αρχή σπούδασε ηλεκτρονικά. Από το 1976 όμως αφοσιώθηκε στην τέχνη. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1977-81), όπου διδάχθηκε ζωγραφική και χαρακτική. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα (1983) κινήθηκε μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, διατηρώντας εργαστήριο στους πρόποδες του όρους Πάικου. Στο ενεργητικό του καταγράφονται πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ιταλία και γενικότερα στο εξωτερικό.
Ο καλλιτέχνης απέσπασε το Ειδικό βραβείο ζωγραφικής Santa Croce στη Φλωρεντία το 1987 και το 1982, καθώς και το Πρώτο βραβείο χαρακτικής στη Βιλαμάνια Ιταλίας το 1981.
Το 2012 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του οργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση. Το 2017 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τον τίμησε με το Αριστείο του Πανεπιστημίου για τη Διεθνή παρουσία του έργου του.

Αριθμοί και μαθηματικά σύμβολα, στοιχεία ελληνικής και λατινικής γραφής, που σχηματίζουν λέξεις και φράσεις, ενσωματώνονται στις συνθέσεις που αρχικά δημιουργεί. Σταδιακά οι επιφάνειες χάνουν το συμβατικό τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα τους και τα επιτοίχια έργα που ακολουθούν συνδυάζονται με πραγματικά αντικείμενα (κορμούς δέντρων, σχοινιά κ.ά.), αποτελώντας κατασκευαστικές ενότητες. Τα χρόνια γύρω στο 1980 σηματοδοτούν την οριστική μετάβαση του Γιώργου Τσακίρη σε τρισδιάστατες κατασκευές ενώ η τοποθέτησή τους στο χώρο δημιουργεί την αίσθηση μιας τέχνης που βρίσκεται εγγύτερα στην τελετουργία.
Εκείνο που πρότεινε ο καλλιτέχνης με αυτού του είδους τις επεμβάσεις του ήταν μια ιδιαίτερη σχέση της τέχνης με τη φύση, αλλά και ένας τρόπος για να αντιληφθεί το κοινό, το έργο τέχνης περισσότερο σαν μια ζωντανή παρουσία, παρά σαν ένα τεχνητό θέαμα. Οι κατασκευές αυτές αφήνονται στις δυνάμεις του χρόνου να μεταβάλλονται μορφικά, και παρουσιάζονται μπροστά στους θεατές, σαν τεχνητά οικοσυστήματα.

Διοργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των 57 Δημητρίων.

Φωτογραφίες & Βίντεο (3)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2022
art&life logo