Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
Close Fliters
Current city
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

Έκθεση "Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Ημερομηνίες
Κατηγορίες

Έκθεση "Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21"

0.0
Περιγραφή
Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εγκαινιάζει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, την Έκθεση: "Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21", με έργα από τη συλλογή των συλλεκτών Γιώργου Γαϊτανάρη και της Ιώς Ντόλκα, καθώς και Τεκμήρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Το εικαστικό μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει 24 επιχρωματισμένες λιθογραφίες του Ζωγράφου του Μακρυγιάννη, ο οποίος απέδωσε εικαστικά τα μεγάλα γεγονότα της Επανάστασης του ‘21. Μεταγενέστερα δείγματα λαϊκής τέχνης που παρουσιάζονται είναι το έργο του Μποστ "Ο Γενέος Ήρος Σκαλτσοδήμος", το έργο του Φώτη Κόντογλου "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο γέρος του Μωριά και Ανδρέας Μιαούλης ο νέος Θεμιστοκλής", καθώς και το γλυπτό έργο "Περικεφαλαία αυτοκτονίας" του Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Τα έργα πλαισιώνονται από επιλεγμένα έγγραφα από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η Αναπλ. Καθηγήτρια του ΠΑ.ΜΑΚ. και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), κ. Σταυρούλα Μαυρογένη και η Διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, Ιστορικός Τέχνης, κ. Φανή Τσατσάια, οι οποίες σε κείμενα που συνοδεύουν την έκθεση επεξηγούν το θεωρητικό υπόβαθρο, ενώ ο Ιστορικός - Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος, Δρ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου αναπλάθει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής.

Μέτρα Covid-19:
Για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, που πρέπει να εφαρμόζονται στο χώρο, παρακαλούμε επισκεφτείτε το covid19.gov.gr. Επίσης λόγω των συνθηκών, προτείνουμε πριν την έξοδό σας να επικοινωνήσετε με το χώρο της εκδήλωσης μήπως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. 

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 4€
Μειωμένο: 2€

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2022
art&life logo