Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

Περιοδικές εκθέσεις "Fake (f)or Real" και "Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας"

Ημερομηνίες
Κατηγορίες
Ξεναγήσεις (Εκθέσεις)

Περιοδικές εκθέσεις "Fake (f)or Real" και "Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας"

0.0
Περιγραφή
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζονται δύο εκθέσεις με πρωτότυπη θεματολογία:

Η μεγάλη έκθεση "Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;)" της οποίας η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν. Δείχνει, επίσης, πώς τελικά αποκαλύφθηκαν.

Η έκθεση χωρίζεται χρονολογικά σε έξι μεγάλες θεματικές ενότητες: Εξουσία και Προσευχή, Η κατανόηση του κόσμου, Ένωση και Διαίρεση, Στον πόλεμο, Παραχάραξη και Πλούτος, Η εποχή της μετά-αλήθειας, με περισσότερα από 100 εκθέματα της Συλλογής του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Περιλαμβάνει επίσης ταινίες και διαδραστικά παιχνίδια.

Τα κίνητρα, οι στρατηγικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν απατεώνες και πλαστογράφοι προκύπτουν από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ωστόσο, η ανθρώπινη προδιάθεση να πιστεύει στο "ψεύτικο", καθώς και οι στόχοι πίσω από την εξαπάτηση των άλλων, φαίνεται να είναι διαχρονική. Έτσι, η προώθηση της παιδείας σχετικά με τα μέσα επικοινωνίας, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσω ιστορικών παραδειγμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για το πώς να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση σήμερα είναι οι βασικοί στόχοι της έκθεσης.

Με αφορμή τη φιλοξενία της έκθεσης Fake (f)or Real παρουσιάζεται παράλληλα η έκθεση με τίτλο "Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας" που πραγματεύεται ειδικότερα την πλαστογράφηση στην τέχνη. Στην έκθεση αυτή δίνεται έμφαση στην κατανόηση, την αναγνώριση και, τον ορισμό των πλαστών έργων, ιδίως στη διάκριση μεταξύ των εννοιών της πλαστογραφίας και του αντιγράφου, καθώς και στις λεπτές διαφορές που χωρίζουν καμιά φορά τις δύο αυτές κατηγορίες. Στην έκθεση γίνονται αναφορές σε μεγάλες πλαστογραφήσεις και πλαστογράφους διεθνούς επιπέδου, στην παραχάραξη έργων τέχνης, στα προβλήματα που δημιουργούν, στους κινδύνους που ελλοχεύουν. Βέβαια, η ανάπτυξη των τεχνικών ανίχνευσης πλαστογραφημένων έργων ή εγγράφων δυσκολεύει συνεχώς το έργο τους. 

Για την έκθεση αυτή αναζητήθηκαν και μελετήθηκαν έργα που να ανταποκρίνονται στο θέμα καταρχάς από τις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, αλλά και δάνεια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από το Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ, από το Πολεμικό Μουσείο και από συλλέκτες και ιδιωτικές συλλογές.

Για την ανίχνευση στοιχείων των έργων με τεχνολογικές μεθόδους συνεργάστηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Τμήμα Συντήρησης Εικόνων), το Ίδρυμα Ορμύλια, και το Απεικονιστικό Τμήμα της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός.

Εγκαίνια εκθέσεων: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, στις 18:00

Διάρκεια εκθέσεων: 2 Φεβρουαρίου 2024 – 16 Ιουνίου 2024

Ξεναγήσεις κοινού:
• Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;), από τον επιμελητή του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Περικλή Χριστοδούλου.

• Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 11:00 
θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας, από τη Γενική Διευθύντρια, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. 
Προστέθηκε ως ημερομηνία ξεναγήσεων η Κυριακή 11 Φεβρουαρίου (11-13.00)

• Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 11:00-13:00
Ξεναγήσεις κοινού στις εκθέσεις από τη Ζωή Δημητριάδου, ξεναγό του Ιδρύματος και τη Χριστίνα Τσαγκάλια, επιμελήτρια του Ιδρύματος.

• Κυριακή 3 Μαρτίου, 11:00-13:00
Ξεναγήσεις κοινού στις εκθέσεις  από τη Ζωή Δημητριάδου, ξεναγό του Ιδρύματος και τη Ραφαέλα Νίκα, επιμελήτρια του Ιδρύματος.

• Κυριακή 10 Μαρτίου, 11:00-13:00
Ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις, από τη Ζωή Δημητριάδου, ξεναγό του Ιδρύματος. 

• Κυριακή 31 Μαρτίου, 11:00-13:00
Ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις, από τη Ζωή Δημητριάδου, ξεναγό του Ιδρύματος. Στην περιήγηση της έκθεσης Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας θα συμμετέχει και ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει μπροστά από πλαστογραφίες των πρωτότυπων έργων του για τις προσωπικές του ενδιαφέρουσες εμπειρίες επάνω στην πλαστογραφία αλλά και για τις δικές του δημιουργίες.

• Κυριακή 7 Απριλίου στις 11:00-13:00 

• Κυριακή 14 Απριλίου στις 11:00-13:00

• Κυριακή 21 Απριλίου 11:00-13:00

• Κυριακή 28 Απριλίου 11:00-13:00
Η Ζωή Δημητριάδου, ξεναγός του Ιδρύματος, θα ξεναγήσει στις εκθέσεις Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) και Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί και στην έκθεση ‘Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας.
Επισήμανση: Η χωρητικότητα της έκθεσης Fake (f)or Real είναι 25 άτομα ανά ξενάγηση. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111.

Ειδική περιήγηση με ζωντανή συντήρηση έργου:
• Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, 11:00-13:00
Περιήγηση από τη Ζωή Δημητριάδου, συνεργάτη του Ιδρύματος, ενώ για πρώτη φορά στο Τελλόγλειο θα πραγματοποιηθεί ζωντανή συντήρηση έργου τέχνης της έκθεσης "Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας" από τη συντηρήτρια έργων τέχνης Έλενα Καργιώτη. 

• Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, 11:00-13:00
Περιήγηση στις εκθέσεις από τον Νικόλαο Βιάνα, επιμελητή του Ιδρύματος, σε συνδυασμό με ζωντανή συντήρηση έργου τέχνης της έκθεσης "Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας" από τη συντηρήτρια έργων τέχνης Έλενα Καργιώτη. 

• Σάββατο 2 Μαρτίου, 11:00-13:00
Περιήγηση στις εκθέσεις από τη Ζωή Δημητριάδου, ξεναγό του Ιδρύματος, σε συνδυασμό με ζωντανή συντήρηση έργου τέχνης της έκθεσης "Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας" από τη συντηρήτρια έργων τέχνης Έλενα Καργιώτη. Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η εξερεύνηση της συμβολής της επιστήμης της συντήρησης στην ανίχνευση των πλαστών έργων τέχνης. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία της συντήρησης, να θέσουν ερωτήσεις, να μάθουν για τις τεχνικές και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση και αποκατάσταση των έργων και να αποκομίσουν μια πλούσια εμπειρία και κατανόηση σχετικά με την τέχνη της συντήρησης έργων τέχνης.

• Σάββατο 9 Μαρτίου, 11:00-13:00
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί και στην έκθεση Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας’.

• Σάββατο 30 Μαρτίου, 11:00-13:00

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00).

Στο πλαίσιο των εκθέσεων το Τελλόγλειο Ίδρυμα διοργανώνει σειρά ειδικών αφιερωμάτων με θέμα την πλαστογραφία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
- Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 18:00: Η πλαστογραφία στην αρχαιότητα
Ακολουθούν οι συμμετέχοντες με τους τίτλους των ομιλιών:
- Ελένη Μανακίδου, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Διευθύντρια του Μουσείου Εκμαγείων του ΑΠΘ: "Πλαστογραφώντας αρχαιότητες από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας"
- Ευαγγελία Τσαγκαράκη, Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Μεταλλοτεχνίας & Μικροτεχνίας ΑΜΘ: "Εξωτικές" μεν, πλαστές δε, μινωικές σφραγίδες στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης"
- Άννα Αρβανιτάκη, Συλλογή Κεραμικής, Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας ΑΜΘ: "Η "τέχνη" της πλαστογραφίας αρχαίων αγγείων: πλαστά κορινθιακά αγγεία της Συλλογής Παπαηλιάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης"
- Έμμα Γούναρη, EΔΙΠ Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ: "Χάλκινα ειδώλια ζώων και άλλα πλαστά αντικείμενα της συλλογής Εμπεδοκλή"
- Ανναρέτα Τουλουμτζίδου, διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, ανεξάρτητη ερευνήτρια: "Μικρὸν χάλκινον ἄγαλμα παριστῶν Σειληνὸν ἐστεφανωμένον: από την πρόσληψη των ευρημάτων της Πομπηίας στην πλαστογράφησή τους"
- Ελένη Παπαγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ: "Τέσσερα πλαστά έργα αρχαίας γλυπτικής στο Μουσείο Εκμαγείων του Α.Π.Θ."
- Μανόλης Βουτυράς, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ: "Η αναζήτηση του αγάλματος του Πλάτωνα"

- Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 18:00: Η πλαστογραφία στην τέχνη
-Αλεξάνδρα Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος: "Jan van Eyck, Επιζωγράφηση και Ερμηνεία"
-Χριστίνα Τσαγκάλια, Επιμελήτρια Τελλογλείου Ιδρύματος: "H Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ: ιστορίες αντιγραφής κι έμπνευσης"
-Μιγκέλ Μπελμόντε, Επιμελητής Τελλογλείου Ιδρύματος: "Αναζητώντας το γνήσιο έργο του Rembrandt: πρωτότυπα, αντίγραφα και πλαστά"
-Νικόλαος Βιάνας, Επιμελητής Τελλογλείου Ιδρύματος: "Charlotte Corday και Jean-Paul Marat: Από τον David στον Pericles (?)"
-Περικλής Χριστοδούλου, Επιμελητής Σπιτιού Ευρωπαϊκής Ιστορίας: "Περί της καταγωγής των πλαστών"
-Ραφαέλα Νίκα, Επιμελήτρια Τελλογλείου Ιδρύματος: "Ανιχνεύοντας την πλαστότητα ενός έργου τέχνης: Η περίπτωση του Renoir"
-Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α.-Φαρμακοποιός, Διευθυντής Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, Συλλέκτης: "Τα κειμήλια πρωτότυπα ή αντίγραφα ή πλαστά με τα μάτια ενός συλλέκτη"
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά εδώ.

- Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 18:00: Επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας - Εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας πλαστών έργων
Ακολουθούν οι συμμετέχοντες με τους τίτλους των ομιλιών:
- Δημήτριος Παπαοικονόμου, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής: "Το έργο της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρο-νομιάς και Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων"

- Κωνσταντίνος Λιάνος, Τμηματάρχης του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής: "Η εξέλιξη της Απάτης και της Πλαστογραφίας από το παρελθόν στην εποχή της μετανεωτερικότητας"

Με τη συμμετοχή της Βασιλικής Παπαγεωργίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά

- Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 18:00: Τεχνικές μέθοδοι ανίχνευσης πλαστών έργων
Ακολουθούν οι συμμετέχοντες με τους τίτλους των ομιλιών:
-Δημήτρης Καρολίδης, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του ΑΜΘ: "Πλαστά νομίσματα στην αρχαιότητα και σήμερα"
-Δήμητρα Λαζίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης και Αρχαιοτήτων Έργων Τέχνης ΜΒΠ: "Κάτω από το βλέμμα της επιστήμης"
-Ευαγγελία Βαρέλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας ΑΠΘ: "Τα στάδια στην φυσικοχημική διερεύνηση της γνησιότητος ενός ζωγραφικού έργου"
-Έλλη Καμπασακάλη, Χημικός, ΜSc - PhD στην Επιστήμη της Συντήρησης Έργων Τέχνης: "Χρήση της επιστημονικής παλέτας για την ανάγνωση της χημικής υπογραφής σε ένα ζωγραφικό έργο"
-Έλενα Καργιώτη, ΜSc Συντηρήτρια Ζωγραφικών Έργων: "Ταυτοποίηση βερνικιών σε έργα τέχνης με Φασματοσκοπικές και Χρωματογραφικές μεθόδους"
-Γεώργιος Καραγιάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος "ΟΡΜΥΛΙΑ": "Ιχνογραφική αποκάλυψη της περιπέτειας ενός αντικειμένου στον χώρο και στον χρόνο, μέσω της ακτινοβόλησης, της ηχοβόλισης, του φωτισμού και εν τέλει μέσω της πολύφασματοκυματικής διέγερσης της δομής αυτού"

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά εδώ.

Είσοδος ελεύθερη.
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 και 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00).

Δείτε που παίζεται (1)

Φωτογραφίες & Βίντεο (11)
Πρόγραμμα (1)
1 Χώρος στην περιοχή ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τρίτη 09:00 - 14:00
Τετάρτη 09:00 - 14:00
Τετάρτη 17:00 - 21:00
Πέμπτη 09:00 - 14:00
Παρασκευή 09:00 - 14:00
Σάββατο 10:00 - 18:00
Κυριακή 10:00 - 18:00

2 Φεβρουαρίου 2024 - 16 Ιουνίου 2024

Εισιτήρια

Γενική Είσοδος: 8€
Μειωμένο: 4€ (μειωμένο για παιδιά 6-17 ετών)
Πρώτο Σάββατο του μήνα: Γενική είσοδος 1€ (δεν ισχύει για τις ξεναγήσεις)

Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια γενικής εισόδου είτε από την υποδοχή του Μουσείου είτε μέσω της υπηρεσίας e-ticketing. Τα εισιτήρια μειωμένης και ελεύθερης εισόδου, επιβεβαιώνονται με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Τα εισιτήρια εξασφαλίζουν την είσοδο σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους.

Οι οργανωμένες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε ημέρες και ώρες που ανακοινώνονται από το Μουσείο και η συμμετοχή γίνεται με τηλεφωνική κράτηση στην υποδοχή (2310247111).
Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (πλην Δημοσιογράφων, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών). Ισχύει η μερική ατέλεια των 4€ για παιδιά από 6-17 ετών.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo